marți, februarie 20

„PAŞI PRIN VIAŢĂ” – o carte despre prietenie

cu Olivia la RRI
sursa foto: https://www.facebook.com/PASIPRINVIATA.carte.MarinaBadulescu

Pe Olivia Sima, jurnalist remarcabil şi cu vechime la Radio România, o cunosc de  10 ani. Prima mea „întâlnire” cu Olivia a fost la telefon, când îi povesteam despre un nou proiect al unor prieteni artişti/muzicieni. (Fiind iubitoare de muzică rock şi prietenă cu mulţi artişti din această zonă muzicală, am aflat despre acest proiect şi am anunţat-o ţi pe ea.) Olivia a fost încântată şi foarte interesată de acest nou început (sau „Un alt început”, vorba cântecului…) muzical al prietenilor mei şi ai ei.

Mi-a pus: „M-aş bucura să vină în emisiunea pe care o realizez, ca să vorbească despre proiectele lor şi să difuzăm nişte cântece. Vrei să le transmiţi tu invitaţia mea?”. „Sigur că da, le spun!”, am răspuns. „Dar dacă vin, te rog să vii şi tu cu ei!”, a adăugat Olivia. Iar după câteva zile eram toţi – şi artiştii, şi eu – în studioul Radio România Internaţional, pentru a fi înregistrată emisiunea respectivă. Olivia ne-a aşteptat în studio cu prăjiturele şi cireşe, cu cafea şi ceai cald, pentru că era o seară de decembrie destul de friguroasă.

Atunci am cunoscut-o pe Olivia „faţă în faţă” şi cred că ne-am plăcut reciproc, dovadă este faptul de atunci şi până în prezent suntem prietene. După acel moment, am continuat să o anunţ de fiecare dată când prieteni comuni – artişti din muzica rock – aveau un album nou sau o piesă nouă, iar Olivia nu-i invita doar pe ei în emisiune, ci şi pe mine. Ei vorbeau despre muzica, eu le făceam fotografii.

După nişte ani, ne-am întâlnit cu totul întâmplător la un spectacol care avea loc la Teatrul „Constantin Tănase”. Olivia era însoţită de o doamnă. Ne-a prezentat pe una celeilalte, iar doamna – care se numeşte Daniela Simonescu – m-a invitat să vin în acea vară la Sibiu, la un festival muzical internaţional pentru copii şi tineri, numit „HERMANNSTADTFEST”. Mi-a sunat cunoscut numele festivalului, pentru că scrisesem despre el într-o rubrică dedicată festivalurilor muzicale din ţara noastră, deşi nu participasem la nicio ediţie a acestuia. I-am mulţumit pentru invitaţie şi i-am promis că voi veni.

Am participat în acel an la festival, împreună cu Olivia, iar de atunci amândouă mergem, ca invitate şi ca prietene ale organizatorilor, la această manifestare culturală anuală din Sibiu, mai ales că preşedinte al juriului este tot un prieten comun – muzicianul Adrian Ordean -, iar din juriu fac parte şi alţi prieteni comuni – unii jurnalişti, alţii artişti sau compozitori. Probabil că şi aceste „excursii” în scop cultural şi jurnalistic pe care le facem, eu şi Olivia, de câţiva ani, ne-au apropiat mai mult.

În 2019, fiind tot împreună la Sibiu, i-am spus Oliviei secretul meu – că am scris un roman şi că pregătesc lansarea lui.  „Te rog să mă anunţi când va fi lansarea!”, mi-a zis. „Bineînţeles că te voi anunţa, pentru că eşti pe lista invitaţilor mei!”, i-am răspuns. „Nu, Marinuţa (aşa îmi spune ea), vreau să mă anunţi înainte, pentru că vreau să vii în emisiunea ‘Pauza mare’, să vorbim despre romanul tău…”, mi-a spus. I-am mulţumit pentru invitaţie şi am promis că voi veni. „Şi nu uita să alegi câteva melodii ale unor artişti români sau trupe româneşti care îţi plac, pe care le vom include în emisiune!”, a adăugat.

Pe la jumătatea lunii octombrie a acelui an, am stabilit împreună ziua când urma să vin în studio pentru înregistrare şi i-am spus că deja alesesem trei sau patru artişti/trupe care îmi plac şi tot atâtea melodii ale lor.

olivia la lansare
sursa foto: https://www.facebook.com/PASIPRINVIATA.carte.MarinaBadulescu

Aşa că în 6 noiembrie 2019, cu 10 zile înainte de lansarea romanului „Paşi prin viaţă”, am fost prezentă în studioul Radio România – împreună cu Anca Pătraşcu, „om de bază” al Fundaţiei Vouă – pentru înregistrarea emisiunii „Pauza mare”, ediţia 241, care fost difuzată  în 10 noiembrie 2019, la Radio România Internaţional.

În ziua înregistrării emisiunii eram foarte tristă. Şi Olivia era tristă, pentru că amândouă pierdusem de curând un bun prieten artist – pe Leo Iorga. Iar eu veneam în emisiune a doua zi după înmormântarea lui. Am vorbit despre carte, despre rolul avut de Fundaţia Vouă în apariţia primei cărţi scrise de mine, dar când Olivia m-a rugat să-i spun în ce ordine vreau să fie difuzate piesele cu cei patru artiştii aleşi de mine iniţial, i-am spus că renunţ la două piese ale unor artişti, chiar dacă îmi sunt foarte dragi, pentru că vreau să-l ascult pe Leo – cântând în mai multe formule/cu mai multe trupe din care a făcut parte – şi pe Maria Gheorghiu. Aşa că în emisiune au fost difuzate trei melodii cântate de Leo (împreună cu trupele Compact, Pacifica şi Pact by Leo Iorga & Adi Ordean) şi o melodie a Mariei.

Dar cred că e mai bine să ascultaţi emisiunea, decât să v-o povestesc. O găsiţi în clipul de mai jos.

Îţi mulţumesc din nou, Olivia, pentru invitaţia în emisiune, pentru încredere şi prietenie!

Îi mulţumesc frumos şi lui Cătălin, coleg şi prieten, pentru clipul realizat!

 

Apreciază si Împărtășește cu prietenii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *