În urmă cu nişte ani (nici nu mai ştiu câţi) am scris într-o agendă o listă cu… gânduri. Agenda e din 2007, dar nu am siguranţa că notiţele sunt de atunci, e posibil să le fi scris mai târziu. Am găsit agenda recent, când făceam ordine în sertarele bibliotecii, răsfoind tot felul de carneţele, agende, dosare, hârtii pe care intenţionam să le arunc. Am rupt din agendă foile care cuprind lista şi le-am oprit, pentru că după ce le-am citit, mi s-au părut la fel de actuale pentru mine, acum, ca şi în urmă cu mulţi ani, când le-am scris. În total sunt 44 de gânduri. Citindu-le, poate vă veţi regăsi în ele sau poate veţi avea altă părere.
15.
„Cred că luna decembrie este cea mai frumoasă şi cea mai veselă din an, pentru că în decembrie este Crăciunul – prilej de bucurie, când se adună întreaga familie şi prietenii.
Nu mai vorbesc despre decoraţiunile de sărbătoare pe care le punem toţi în casă ori în curte, pe primul loc fiind bradul împodobit cu beculeţe, globuri şi beteală. Sub brad, fiecare dintre noi speră să primească un dar.
Spuneţi-mi şi mie cui nu-i place să primească un cadou?! Eu cred că tuturor ne place. Dar ne place şi să oferim cadouri, pentru a face o bucurie celor dragi. Iar aici discuţia e mai amplă. Ce oferim drept cadou? Asta e o întrebare care de multe ori ne pune pe gânduri. Iar când ne aflăm într-un magazin, căutând un dar sau mai multe pentru persoanele pe care le iubim, nu ştim către ce anume să ne îndreptăm atenţia. Mai ales când este vorba despre cadoul de Crăciun…
Din proprie experienţă, vă spun că sunt mai multe criterii pe care trebuie să le avem în vedere. Cel mai important este cui oferim cadoul. Poate fi vorba despre un copil, o femeie sau un bărbat. Al doilea criteriu este cel legat de relaţia pe care o avem cu acea persoană – poate fi rudă; prieten apropiat; coleg/colegă de şcoală/serviciu; persoană cu care avem o relaţie de colaborare profesională; persoană cu care avem o relaţie apropiată. În oricare dintre cazuri, trebuie să avem în vedere un scop esenţial: cadoul să aducă bucurie celui căruia îl oferim.
Cu siguranţă, copiii sunt cei care îl aşteaptă cu mare nerăbdare pe Moş Crăciun. Unii îi scriu din timp Moşului ce anume ar dori să le aducă. Îmi amintesc secvenţe din copilăria mea, când îi trimiteam o scrisoare Moşului, chiar şi atunci când încă nu eram la şcoală (deci nu ştiam să scriu). Dar desenam ceea ce îmi doream, apoi coloram, ca să ştie Moşul ce culoare trebuie să aibă rochia păpuşii, pantalonii ori rochia/bluza pentru mine, cizmele pentru mama ori fularul pentru tata.
Îmi permit să le dau un sfat părinţilor. Dragi mame şi dragi taţi de copii mici (adică acei copii care încă mai cred în Moş Crăciun), vă rog să ţineţi cont, în măsura posibilităţilor, de dorinţele micuţilor. În cazul în care îşi doresc foarte multe jucării, puteţi alege una sau două dintre acestea. Vă rog frumos, nu înlocuiţi jucăriile pe care şi le doresc copiii voştri cu alte lucruri pe care le consideraţi… utile – cum ar fi şosete, pulover, trening (întrucât cei mici au nevoie de unele noi). Copiii voştri ar putea fi dezamăgiţi şi ar putea crede că Moşul nu ţine cont de dorinţele lor sau că nu le-a adus ce şi-au dorit pentru că nu au fost cuminţi. Vă daţi seama cât de trişti ar fi?
Dacă sunteţi rude/prieteni ai gazdelor unde petreceţi Ajunul Crăciunului, evitaţi să cumpăraţi îmbrăcăminte sau încălţăminte pentru copiii acestora, pentru că s-ar putea să nu ştiţi măsurile hainelor/ghetelor/cizmelor pe care le poartă şi să oferiţi un cadou care nu li se potriveşte. O idee utilă ar fi să întrebaţi mama copilului ce mărime poartă fetiţa sau băiatul şi ce culori preferă. Unii copii primesc cu plăcere şi cărţi sau DVD-uri cu desene animate ori filme potrivite vârstei lor.
Dar să nu uităm că darurile de la Moş Crăciun nu sunt numai pentru copii, ci pentru toţi cei dragi alături de care petreceţi seara Ajunului.
Ştiu, e foarte greu să alegi cadoul potrivit. Nu doar cadoul pentru copii, ci şi cadoul pentru mamă, tată, soră, frate, nepot/nepoată, soţ/soţie, prieten/prietenă. Nu uitaţi ceea ce spuneam mai devreme – scopul darurilor pe care le oferim este de a aduce bucurie celor cărora le este destinat. Aşadar, atunci când alegem un cadou de Crăciun, trebuie să avem în vedere ceea ce ştim că îi place persoanei pentru care îl cumpărăm, astfel încât darul respectiv să fie o amintire frumoasă pe care o lăsăm în sufletul persoanei căreia îl oferim.
Din nou spun ceea ce am spus şi în cazul cadourilor pentru copii. Vă rog frumos, măcar de Crăciun renunţaţi la ideea de a cumpăra ceva util, alegeţi un dar care ştiţi că i-ar face plăcere persoanei căreia îl oferiţi.
Nu le cumpăraţi părinţilor sau bunicilor papuci călduroşi doar pentru că sunt utili. Mai bine alegeţi un nou set de piese de şah sau de table, dacă ştiţi că tatălui/bunicului îi place să joace o partidă cu prietenii. Pentru mamă/bunică nu cumpăraţi un şal sau un halat de casă care o protejează de frig, mai bine alegeţi parfumul care ştiţi că îi place. O altă opţiune – şi pentru tată/bunic, şi pentru mamă/bunică – poate fi o carte scrisă de autorul lor preferat.
Prietenilor care iubesc muzica le puteţi oferi un CD cu artistul/artista sau formaţia care ştiţi că le place.
Doamnelor, când alegeţi un cadou pentru soţ, gândiţi-vă la preferinţele sau pasiunile lui. Dacă soţul este amator de drumeţii, puteţi alege un trening. Dacă este ‘mare pescar’, îi puteţi îmbogăţi ‘arsenalul’ cu o lansetă sau o undiţă (dacă nu vă pricepeţi, solicitaţi ajutorul vânzătorului ori… apelaţi la un prieten; al soţului, evident). În cazul în care soţul este genul care iese des în oraş ori la diferite evenimente, optaţi pentru o cravată frumoasă (doar ştiţi ce cămăşi şi costume are în şifonier, deci ştiţi şi cu ce se poate asorta acea cravată).
Domnilor, dacă pregătiţi un dar pentru soţie, aveţi mai multe opţiuni. Puteţi alege bijuterii, ţinând cont de preferinţele doamnei din viaţa voastră – aur sau argint. Sau puteţi alege un obiect vestimentar (însă numai dacă ştiţi ce măsură poartă şi dacă îi cunoaşteţi foarte bine gusturile în ceea ce priveşte culorile, croiala etc).
În cazul în care doamna sau domnul pentru care pregătiţi darul nu este soţia/soţul, vă ofer alte sugestii.
Dacă trebuie să oferiţi un cadou unei femei, lucrurile sunt destul de dificile, mai ales în cazul în care nu o cunoaşteţi foarte bine. Produsele cosmetice sunt o opţiune, dar numai dacă sunt de calitate şi nu se înscriu în categoriile săpun, pastă de dinţi, deodorant, şampon, gel de duş. Puteţi oferi o trusă de farduri sau un set de creme pentru faţă, de bună calitate.
Atenţie! Nu oferiţi parfumuri decât în cazul în care ştiţi ce marcă de parfum foloseşte persoana respectivă. Gusturile dumneavoastră s-ar putea să nu coincidă cu gusturile persoanei căreia îi oferiţi parfumul.
Accesoriile vestimentare pot fi o opţiune – un şal, o eşarfă, o poşetă de dimensiuni medii. O altă opţiune poate fi un obiect decorativ pentru casă/birou – un ceas de perete simpatic ori o ramă în care poate pune o fotografie frumoasă.
Dacă alegeţi un cadou pentru un bărbat, veţi respecta aceleaşi reguli ca şi în cazul femeilor, în cazul în care optaţi pentru produse cosmetice. O cravată este o opţiune la îndemână, dar numai pentru bărbaţii care se îmbracă în stil office. Unui tânăr care poartă zilnic pantaloni de tip jeans şi tricou, o cravată nu-i va produce nicio bucurie, pentru că n-o va purta. Alte opţiuni pot fi un portmoneu din piele, o pereche de mănuşi ori o curea din piele.
Cadouri potrivite pentru ambele genuri sunt albumele de artă, seturile stilou-pix, cărţile, DVD-urile cu filme clasice sau CD-uri cu muzică de calitate.
AMĂNUNT IMPORTANT! Nu oferiţi, în loc de cadou, un plic în care aţi pus nişte bani, apelând la argumentul ‘N-am ştiut ce să-ţi cumpăr, mai bine îţi cumperi tu’. Acest lucru poate fi permis la aniversarea zilei de naştere (doar în cazul persoanelor foarte apropiate – rude), dar nu de Crăciun! Chiar vreţi să rataţi bucuria din ochii persoanei căreia îi faceţi darul în momentul în care desface fundiţa cadoului?
Şi, indiferent ce cadou veţi alege, nu uitaţi să-l oferiţi însoţit de un zâmbet şi de urarea potrivită. Habar n-aveţi cât de mult contează…”.
Apreciază si Împărtășește cu prietenii