miercuri, februarie 21

6 – 44 de gânduri

44 de Ganduri - Marina BadulescuÎn urmă cu nişte ani (nici nu mai ştiu câţi) am scris într-o agendă o listă cu… gânduri. Agenda e din 2007, dar nu am siguranţa că notiţele sunt de atunci, e posibil să le fi scris mai târziu. Am găsit agenda recent, când făceam ordine în sertarele bibliotecii, răsfoind tot felul de carneţele, agende, dosare, hârtii pe care intenţionam să le arunc. Am rupt din agendă foile care cuprind lista şi le-am oprit, pentru că după ce le-am citit, mi s-au părut la fel de actuale pentru mine, acum, ca şi în urmă cu mulţi ani, când le-am scris. În total sunt 44 de gânduri. Citindu-le, poate vă veţi regăsi în ele sau poate veţi avea altă părere.


6.

„De obicei, femeile evită să-şi spună vârsta. Nu am înţeles niciodată de ce. Eu nu m-am ferit niciodată să spun câţi ani am. Nici în urmă cu 10 ani, nici acum, chiar dacă sunt mai aproape de vârsta pensiei decât de vârsta adolescenţei. Până la urmă, e o bucurie şi un dar din Cer să ajungi să îmbătrâneşti, decât să mori tânăr.

Am pierdut prea mulţi oameni dragi seceraţi de moarte la vârste când, în opinia mea, erau tineri (la 29 de ani) sau încă tineri (la 36-37 de ani) ori când erau la maturitate (40-50 de ani). Desigur, cei care acum au 18-20 de ani, ar putea spune râzând ca un om de 35-37 de ani sau de 40-50 de ani e bătrân. Îi înţeleg, şi eu gândeam la fel când aveam vârsta lor. Dar perspectiva pe care o avem asupra vârstei se schimbă în timp, pe măsură ce trec anii peste noi. Cred că singurele persoane despre care nu putem spune niciodată că sunt bătrâne şi pentru care nu ni se pare firesc să moară sunt părinţii noştri. Pentru ei, am vrea să fie viaţa nesfârşită. Niciodată nu suntem pregătiţi să-i pierdem.

Nu judec pe nimeni, pentru că nici nu vreau, nici nu am dreptul s-o fac, dar nu înţeleg de ce atâtea femei (ba chiar şi bărbaţi) recurg la artificii. Operaţiile estetice nu întorc timpul înapoi. Doar atenuează temporar nişte riduri, dar după o vreme, ridurile reapar. E procesul firesc al vieţii. Suntem trecători pe acest pământ, deci trecătoare e şi tinereţea. Cea fizică. Cea din suflet o putem păstra toată viaţa, dacă ştim cum.

Sunt convinsă că atâta vreme cât avem grijă de sănătatea noastră, cât timp ştim să ne bucurăm de soare, de flori, de ploaie şi de ninsori, de valurile mării şi de crestele abrupte ale munţilor, de râsul copiilor, cât timp ştim să dăruim şi să primim dragostea celor care ne sunt aproape, putem îmbătrâni liniştiţi şi fericiţi. Eu asta îmi doresc.”

Apreciază si Împărtășește cu prietenii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *