marți, septembrie 10

16 – 44 de gânduri

44 de Ganduri - Marina BadulescuÎn urmă cu nişte ani (nici nu mai ştiu câţi) am scris într-o agendă o listă cu… gânduri. Agenda e din 2007, dar nu am siguranţa că notiţele sunt de atunci, e posibil să le fi scris mai târziu. Am găsit agenda recent, când făceam ordine în sertarele bibliotecii, răsfoind tot felul de carneţele, agende, dosare, hârtii pe care intenţionam să le arunc. Am rupt din agendă foile care cuprind lista şi le-am oprit, pentru că după ce le-am citit, mi s-au părut la fel de actuale pentru mine, acum, ca şi în urmă cu mulţi ani, când le-am scris. În total sunt 44 de gânduri. Citindu-le, poate vă veţi regăsi în ele sau poate veţi avea altă părere.

16.

„Atât de Crăciun, cât şi de Anul Nou, familia şi prietenii se adună la masă, lângă bradul împodobit, pentru a petrece aceste zile de sărbătoare împreună. Există două situaţii – să fim gazde ori să fim invitaţi. Să le luăm pe rând.

 

* Dacă suntem gazde, vom avea grijă ca atmosfera să fie festivă. Adică să avem un brad frumos împodobit, o coroniţă din brad agăţată la intrare în semn de bun venit pentru invitaţi.

 

ATENŢIE! Oricât de mult am fi muncit să curăţăm covorul/parchetul/gresia, nu vom cere invitaţilor să se descalţe (pentru a-l proteja şi a-l feri de murdărie). Putem face asta când avem musafiri într-o simplă vizită, oferindu-le papuci, dar în niciun caz la o întâlnire festivă – cum sunt Crăciunul, Revelionul/Anul Nou sau o aniversare. E neplăcut pentru un invitat să fie îmbrăcat elegant, dar… descălţat (mă rog, încălţat numai cu şosete/ciorapi).

 

La sosirea oaspeţilor, îi vom întâmpina cu un zâmbet şi o urare, apoi îi vom conduce în camera unde este aşezată masa de Crăciun/de Revelion. Dacă sunt şi copii printre invitaţi, ideal este să organizăm o masă separat pentru aceştia.

 

Masa va fi decorată de sărbătoare – cu mici lumânări, cu crenguţe de brad ori şerveţele cu motive de sezon – dar nu o vom încărca excesiv, pentru a avea suficient loc pentru platourile cu preparate şi pentru farfurii, tacâmuri şi pahare.

 

Dacă optăm pentru un meniu tradiţional pentru masa festivă, ne vom asigura că toţi invitaţii pot mânca preparate din carne de porc/curcan/pui. Dacă sunt invitaţi care ţin un anumit regim sau sunt vegetarieni, vom pregăti special pentru ei alte preparate. Cât priveşte băuturile, ne vom asigura că avem mai multe sortimente, astfel încât să putem mulţumi pe toată lumea. Pentru copii vom avea pregătite sucuri naturale. Vă rog frumos, nu oferiţi copiilor sucuri din comerţ, carbogazoase, cu nu-ştiu-câţi conservanţi şi coloranţi!

 

E de preferat să evităm să deschidem televizorul – dacă acesta este plasat în camera în care am pregătit masa. Invitaţii sunt de obicei rude şi prieteni care vor să se bucure de întâlnire şi să discute între ei, nu să urmărească programul de la televizor, care uneori nu e potrivit pentru o astfel de sărbătoare. Mai bine punem ‘în fundal’ o muzică adecvată (colinde, cântece de iarnă), dar la un volum sonor nu foarte ridicat, pentru că oamenii vor să vorbescă unii cu alţii şi să se poată auzi. Dacă vrem, totuşi, să deschidem televizorul, vom alege un program cu muzică şi divertisment, NICIDECUM cu ştiri!

       

E politicos şi amuzant să punem sub bradul de sărbătoare câte un dar simbolic pentru fiecare invitat. Eu aşa fac atunci când am invitaţi de Crăciun ori de Revelion. Ideal este să oferim acelaşi dar tuturor persoanelor – spre exemplu, un breloc sau un pix, ori un obiect specific sărbătorilor (cum ar fi o mică lumânare în formă de brăduţ sau un simplu glob). Pentru copii vom pregăti dulciuri, pentru că sunt preferatele lor.

 

Cu ani în urmă, când la orice colţ de stradă exista un chioşc „Loto Pronosport”, la astfel de evenimente cumpăram multe bilete ‘Loz în plic’, pe care le ofeream invitaţilor. Aveam şi câteva de rezervă, pentru situaţia în care lozul era necâştigător, spunându-le: ‘Mai trage o dată!’. De multe ori, invitaţii mei au avut surprize plăcute. Desigur, n-a câştigat nimeni o maşină, dar au fost invitaţi care au câştigat 10, 20 sau 50 de lei (la acea vreme, un ‘Loz în plic’ costa 3 lei…). Aveam pregătite şi ‘premii de consolare’ – o mică prăjitură ‘Figaro’ (cred că o ştiţi, e aceea cu glazură din albuş, nucă şi cacao) frumos împachetată în celofan colorat şi legată cu o fundiţă roşie. Era unul dintre momentele distractive ale petrecerii. Poate fi şi acum.

 

* Dacă suntem invitaţi la un astfel de eveniment festiv, vom avea grijă să aducem nişte pantofi curaţi pe care îi vom încălţa după ce lăsăm la intrare încălţămintea cu care am venit pe drum şi care, în funcţie de vreme, poate fi udă, plină de zăpadă sau de noroi (pentru că străzile nu sunt atât de curate pe cum ni le dorim, dar asta e o altă poveste, care nu depinde de noi).

 

De asemenea, în calitate de invitaţi, vom avea grijă să nu întârziem. Vom duce gazdelor un dar – o sticlă cu şampanie sau cu vin, un platou cu prăjituri ori cu fructe, un obiect decorativ pentru casă (un ceas de perete amuzant, un set de căni pentru cafea/ceai), indoţite de un buchet de flori pentru ‘doamna casei’.


Ţinuta pe care o vom purta – atât de Crăciun, cât şi de Revelion/Anul Nou) – va fi de sărbătoare.

Pentru doamne, culorile potrivite sunt, de obicei, roşu, verde, negru – cu aplicaţii/accesorii argintii sau aurii. 

Pentru domni, culoarea potrivită a costumului/sacoului va fi o… ‘nonculoare’ – adică negru sau gri (în orice nuanţă, fie ea mai deschisă ori mai închisă), sau o altă culoare închisă (spre exemplu bleumarin ori kaki). Dar domnii vor avea grijă să poarte o cămaşă albă şi o cravată în culori mai ‘vesele’, asortată culorii în care este îmbrăcată doamna pe care o însoţesc.

 

Desigur, sunt şi persoane (de obicei cele foarte tinere), care se îmbracă mai nonconformist la astfel de evenimente – optând pentru pantaloni de tip jeans şi tricou/T-shirt/bluză/cămaşă. Ei/ele vor să se simtă îmbrăcaţi comod, nu ţin neapărat cont de reguli, deoarece vor să danseze la astfel de evenimente. Îi înţeleg, pentru că şi eu am avut, cândva, 20-şi-ceva-de-ani, dar am şi un fiu tânăr. Dar îmi permit să le dau un sfat, pe care i l-am dat şi fiului meu. Indiferent dacă sunt fete sau băieţi/femei sau bărbaţi tineri, e important să nu adopte o ţinută ‘de doliu’, adică să nu se îmbrace doar în negru (chiar dacă negru este culoarea eleganţei). E suficient un mic accesoriu cu o culoare mai veselă sau o culoare metalică (argintiu sau auriu) – o brăţară, un inel, un lanţ, o eşarfă, un cordon/o curea – pentru a conferi ţinutei lor un aer de sărbătoare.”

Apreciază si Împărtășește cu prietenii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *