marți, decembrie 10

Fundaţia Renaşterea aduce speranţă pentru sănătatea femeilor

Fundatia Renasterea
sursa foto: https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea

Ştiţi care este semnificaţia culorii roz? Eu nu ştiam, dar am aflat, în 2001, că este culoarea speranţei, culoarea simbol a luptei împotriva cancerului de sân. Atunci am participat la primul eveniment al Iluminării în roz a unei clădiri din Bucureşti. În acel an a fost iluminat în culoarea roz Ateneul Român. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Renaşterea, care se înfiinţase de curând.

Tot atunci am aflat şi că în fiecare an, la 1 octombrie, se aprind lumini roz care îmbracă unele dintre cele mai reprezentative clădiri sau monumente din toată lumea. Din 2001, Fundaţia Renaşterea a inclus şi România pe lista ţărilor care organizează acest tip de eveniment. Care este scopul/motivul acestor iluminări în roz? Acela de a le aminti/reaminti femeilor că printr-un control medical anual, cancerul de sân poate fi învins. Important este ca boala să fie depistată în stadiu incipient.

Pe de altă parte – e adevarat, personală – , în 2001, la prima iluminare în roz din ţara noastră, am avut surpriza – şi bucuria, în acelaşi timp – de a afla că aceea care a iniţiat acest eveniment şi care a avut ideea înfiinţării Fundaţiei Renaşterea e o persoană pe care o cunoşteam de mulţi ani (din perioada în care amândouă eram adolescente, eleve la Liceul „I. L. Caragiale”), dar cu care nu mă mai întâlnisem de multă vreme: Mihaela Geoană.

Din acel moment am reluat şi păstrat legătura cu ea, ne-am întâlnit, mi-a vorbit despre fundaţie, despre proiectele sale, despre obiectivele pe care le are în vedere. Am participat, an de an, la evenimentele Iluminării în roz, dar şi la alte activităţi ale Fundaţiei Renaşterea. Şi am văzut că tot ceea ce face această fundaţie are nişte rezultate pozitive, concrete, prin susţinerea femeilor diagnosticate cu cancer de sân sau prin prevenţie împotriva acestei maladii.

Am înţeles că misiunea Fundaţiei Renaşterea este, în primul rând, aceea de a conştientiza femeile în ceea ce priveşte importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, dar şi de promovare a educaţiei pentru sănătate, de efectuare a unui control medical periodic – pentru a depista o eventuală boală în stadiu incipient, când poate fi vindecată. În al doilea rând, fundaţia susţine pacientele oncologice nu doar din punct de vedere medical, ci şi din punct de vedere social/psihologic.

Proiect Brave cut
sursa foto: https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea

De atunci, am fost prezentă an de an la evenimentele Fundaţiei Renaşterea, m-am implicat atât ca jurnalist – scriind despre rezultatele şi proiectele organizaţiei -, dar şi ca om: în 2015 m-am tuns şi am donat părul pentru confecţionarea unor peruci de care beneficiază pacientele oncologice (Proiectul „Brave Cut”); am fost prezentă la fiecare ediţie a „Pink Nic” – unde se întâlnesc doamne/domnişoare pentru a împleti coroniţe destinate învingătoarelor în lupta cu cancerul de sân; am participat la Galele de strângere de fonduri „Artă pentru viaţă” – prima fiind organizată în anul 2004.

Unul dintre cele mai importante şi ambiţioase proiecte ale Fundaţiei Renaşterea este Unitatea Mobilă, al cărei scop este acela de a ajuta cât mai multe femei din ţara noastră să se bucure de o viaţă sănătoasă alături de familiile lor. Prin acest program sunt oferite investigaţii medicale gratuite femeilor din oraşe mici şi din mediul rural, Fundaţia Renaşterea implementând primul program complet gratuit, destinat efectuării de investigaţii medicale – „Diagnostic Mobil – Sân şi Col Uterin” -, lansat la 1 octombrie 2007.

Poza Unitatea Mobila
sursa foto: https://fundatiarenasterea.ro/

Prin Unitatea Mobilă, Fundaţia Renaşterea a pus la dispoziţia femeilor din zonele rurale şi oraşele mici primul program destinat efectuării de mamografii şi teste Babeş-Papanicolau, în regim gratuit. În vehicul (Unitatea Mobilă) sunt amenajate cabinete de ginecologie şi mamografie. În prezent, există două astfel de Unităţi Mobile, care se deplasează în diferite localităţi din ţară şi care au ajuns în peste 60 de localităţi ale României, fiind testate peste 22.400 de femei cu venituri reduse.

Din 2015, Fundaţia Renaşterea organizează şi în România, în parteneriat cu cea mai mare organizaţie de luptă împotriva cancerului de sân din lume – SUSAN G KOMEN Foundation din SUA -, evenimentul „Race for the Cure” – o cursă de alergare/plimbare, al cărei scop este atât o modalitate de creştere a conştientizării măsurilor pentru prevenţia cancerului, cât un prilej de a sărbători ÎNVINGĂTOARELE – femeile care au învins această boală şi trăiesc. Inaugurată în anul 1983, Komen Race for the Cure organizează peste 150 de curse, pe patru continente, ce adună peste 1,6 milioane de participanţi. 

Totodată, evenimentul reprezintă posibilitatea strângerii de fonduri destinate programelor derulate de Fundaţie, care includ: prevenţie – controale gratuite pentru femei cu venituri reduse; confecţionare de peruci pentru pacientele oncologice; tratament – pentru femei cu venituri reduse. 

Am participat, din 2015 până în prezent şi la evenimentele „Race for the Cure”, ştiind că o simplă înscriere înseamnă un test gratuit pentru o femeie aflată în dificultate. În 2020 şi 2021, din cauza pandemiei COVID-19 şi a stării de alertă, cursa nu s-a putut desfăşura fizic, ci doar online. În 2022, cursa are loc în 5 iunie, în format fizic, la Stadionul „Iolanda Balas Soter”. 

 

 

***

Poza Iluminare in rozPe parcursul anilor, în cadrul evenimentului „Iluminare în roz”, care are loc în fiecare an, la 1 octombrie, în Bucureşti au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001 şi 2018), Muzeul „George Enescu” (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea CEC din Calea Victoriei (2004), Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006, 2016), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucureşti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justiţie (2011), Banca Naţională a României (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul Naţional al Ţăranului Român (2014), Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (2015), complexul de clădiri Globalworth Tower şi Sky Tower (2017), Palatul Ministerului Agriculturii (2019), Spitalul Colţea (2020), Palatul fostei Bănci Marmorosch – actualul Hotel Marmorosch (2021).

***

Autorităţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea, în anul 2008, statutul de organizaţie de utilitate publică. Proiectele fundaţiei au fost recunoscute atât pe plan naţional, cât şi internaţional, astfel încât, în 2008, Fundaţia a fost premiată în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincţia „Pearl of Wisdom”. În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundaţia Renaşterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi naţională de luptă împotriva cancerului de sân.

Sursă text: https://fundatiarenasterea.ro/

Apreciază si Împărtășește cu prietenii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *