marți, septembrie 10

Crucea Roşie Română, cea mai veche organizaţie umanitară cu activitate neîntreruptă din ţara noastră

CRR deschidere
sursa foto – https://www.facebook.com/crucearosieromana

Cred că orice persoană a auzit, măcar o dată, de Crucea Roşie. Dar nu orice persoană ştie exact ce înseamnă Crucea Roşie, mai ales Crucea Roşie Română. Eu am avut ocazia nu doar să aflu, ci şi să fiu implicată în activitatea acestei organizaţii, care există în ţara noastră de peste 145 de ani. De fapt, în 4 iulie 2022, Crucea Roşie Română împlineşte 146 de ani.

 La început, doar scriam – în calitate de jurnalist la ziarul AZI – despre activitatea Crucii Roşii Române. La acea vreme, preşedintele Crucii Roşii Române era domnul Nicolae Nicoară (a avut această funcţie în perioada 1990-2002). După o altă vreme, am lucrat, timp de aproape patru ani (cu o jumătate de normă), la această organizaţie. Atunci am înţeles cel mai bine ce înseamnă munca în scop caritabil. Am înţeles cât efort, câtă dăruire şi compasiune pun în activitatea lor oamenii care lucrează în acest domeniu – cel social-umanitar. Tot atunci am înţeles şi cât de importantă este munca de voluntariat, întrucât Crucea Roşie Română se bazează pe activitatea voluntarilor, ei sunt foarte mulţi şi merită aprecierea şi recunoştinţa noastră.

 În perioada în care am lucrat la Crucea Roşie Română am participat la organizarea multor evenimente al căror scop era (şi este, în continuare) ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. Nu doar a celor din ţara noastră, ci şi a celor din alte ţări, întrucât Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, înfiinţată în 1876, este o organizaţie umanitară membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, abilitată prin lege să asigure asistenţă umanitară în caz de dezastre şi să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparţial şi neutru. Scopul Crucii Roşii Române este acela de a  preveni şi a alina suferinţa oamenilor – sub toate formele -, de a proteja sănătatea şi viaţa, de a promova respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare legată de naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

 Principiile fundamentale pe care Crucea Roşie Română se bazează în acţiunile sale sunt: Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Independenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate.

 Semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române – la 4 iulie 1876 – au fost prinţul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza şi Carol Davila. Ulterior, nume sonore ale istoriei şi culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraş Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferinţelor celor mai vulnerabile persoane.

 

 Lucrând la Crucea Roşie Română, am fost una dintre multele persoane implicate nu doar în derularea unor programe, ci şi în lansarea de noi programe, care continuă şi în prezent. Amintesc doar câteva dintre acestea:

 * Protejarea oamenilor împotriva dezastrelor

 Vrem-nu vrem, dezastrele naturale – cutremure, inundaţii, alunecări de teren, tzunami, conflicte armate – pot apărea în orice ţară din lume. Crucea Roşie Română acţionează de fiecare dată când se produce un astfel de eveniment nefericit, prin strângeri de fonduri, donaţii de bani sau alimente, care apoi sunt direcţionate către ţara în care a avut loc dezastrul.

 

Dezastre
sursa foto- https://www.facebook.com/crucearosieromana

În ţară, prin organizarea sa teritorială, Crucea Roşie Română poate asigura un răspuns prompt chiar din primele ore de la producerea unui dezastru, prin organizarea unor tabere de sinistraţi, înfiinţarea de puncte de triaj şi de acordare a primului ajutor de bază.

* Banca de Alimente

 În septembrie 2009, pe fondul impactului crizei economice mondiale şi al creşterii preţurilor la produsele alimentare, Crucea Roşie Româna a lansat proiectul „Banca de Alimente”, acesta reprezentând o soluţie imediată de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici prin încurajarea românilor de a dona alimente greu perisabile şi bani. Proiectul a fost preluat după modelul unora similare, derulate cu succes, de mulţi ani, în ţări din Uniunea Europeană, precum şi în SUA şi Canada. Persoana care a avut un rol important în propunerea şi demararea acestui proiect, dar şi în derularea şi continuarea lui, este doamna Margareta Pâslaru, care a compus, cu acel prilej, un jingle – „Fii voluntar!”. Atunci am cunoscut-o pe marea noastră artistă, am început să colaborăm prin activităţile dedicate acestui proiect, iar după o vreme relaţia noastră de colaborare în diferite campanii a devenit mai apropiată, descoperind, în omul „din spatele” artistului, un suflet bun şi generos.

 

 De altfel, la Gala Crucea Roşie din 2011 – după doi ani de când a fost lansat proiectul -, doamna Margareta Pâslaru a primit, din partea Crucii Roşii Române, „Trofeul Crucea Roşie – 135 de ani de umanitate”, înmânat de preşedintele Crucii Roşii Române de la acea vreme, Mihaela Geoană.

 

Banca de alimente
sursa foto – https://www.facebook.com/crucearosieromana

Pe parcursul a zece ani, proiectul „Banca de Alimente” a întins o mână de ajutor către peste 200.000 de familii sau persoane singure, ajutându-le prin oferirea de alimente de bază şi tichete sociale. Început iniţial în 20 dintre cele 47 de filiale ale Crucii Roşii Române, în prezent, proiectul se derulează în 39 de filiale. După zece ani de la înfiinţare, Banca de Alimente din România a fost relansată ca Banca pentru Altcineva.


*  
Primul ajutor de urgenţă/de bază; „A şti sau a nu fi!”

 Viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului. Primul ajutor este doar un ajutor temporar acordat în caz de urgenţă pentru salvarea vieţii unei persoane, pentru prevenirea unor complicaţii ulterioare şi ameliorarea suferinţelor până când un serviciu medical adecvat poate să intervină. Crucea Roşie Română oferă, celor care doresc, cursuri de prim ajutor şi – o secţiune specială – cursuri de prim ajutor pentru părinţi. Durata unui curs este de 12 ore, iar cursurile sunt furnizate de medici sau instructori atestaţi ca formatori în acordarea primului ajutor de bază. După absolvirea cursurilor, persoana respectivă ştie să acorde prim ajutor în caz de: pierderea stării de conştienţă; stop cardio-respirator; hemoragii; luxaţii, entorse; arsuri (în caz de electrocutare sau insolaţie); înec.

 

punct de prim ajutor
sursa foto – https://www.facebook.com/crucearosieromana/

Crucea Roşie Română are certificare europeană a cursurilor de prim ajutor eliberată de Centrul Mondial de Referinţă pentru acordarea primului ajutor al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

 Astfel, la o altă Gală a Crucii Roşii Române, a fost lansat proiectul care vizează înfiinţarea unor puncte de prim ajutor în localităţile izolate din ţara noastră.

 

*  Căutări persoane şi restabilire a legăturilor familiale

 Crucea Roşie Română, parte a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie – alcătuită din 192 de Societăţi Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie – lucrează pentru a ajuta, într-un mod neutru şi imparţial, persoanele separate şi dispărute, precum şi familiile acestora care au pierdut contactul din cauza situaţiilor de conflict armat, migraţie, dezastre naturale şi alte situaţii care necesită o intervenţie umanitară. Scopul final este acea de a preveni separarea familiilor şi dispariţiile, de a restabili şi a menţine contactul şi de a căuta persoane dispărute.

 

Iuliana Tudor
sursa foto- https://www.facebook.com/iulianatudorofficial/

Multe dintre aceste programe au fost lansate în direct, prin Galele Crucii Roşii, realizate în parteneriat cu TVR. De altfel, gazda acestor Gale, Iuliana Tudor, a fost numită, în septembrie 2012, Ambasador al Crucii Roşii Române. Titlul de Ambasador i-a fost oferit de Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii Române din acea perioadă.

 

 

Majestatea Margareta
sursa foto- https://www.facebook.com/crucearosieromana/

În prezent, preşedinte al Crucii Roşii Române este Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

 (sursa informaţiilor – https://crucearosie.ro/)

 

Apreciază si Împărtășește cu prietenii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *