La începutul anilor ’90, când eram redactor la ziarul AZI, am avut primul contact cu o organizaţie neguvernamentală (ONG) al cărei scop este susţinerea şi protecţia drepturilor copiilor, ajutorarea acestora. Mă refer la organizaţia Salvaţi Copiii România.
Prima mea întâlnire cu Gabriela Alexandrescu, în prezent preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, a fost frumoasă şi foarte… caldă. Nu din cauza temperaturii din termometru (era vară şi afară erau peste 33 de grade Celsius), ci datorită căldurii sufleteşti pe care Gabi (îmi permit să-i spun aşa pentru că ne cunoaştem de multă vreme şi eu o consider prietena mea; sper că şi ea mă percepe la fel) mi-a transmis-o.
Apoi am participat la un Festival al brazilor de Crăciun. Nu ştiu a câta ediţie era, dar am văzut că în jurul unui eveniment caritabil se pot aduna mulţi oameni care, prin donaţii, pot aduce un zâmbet pe chipurile copiilor, pot face bine. Prin Festivalul brazilor de Crăciun, în cadrul căruia companiile/firmele mari pot contribui semnificativ la susţinerea programelor educaţionale, organizaţia Salvaţi Copiii strânge fonduri în beneficiul copiilor din România. Festivalul înseamnă şi o licitaţie specială de brăduţi de Crăciun, creaţi exclusiv pentru această ocazie de designeri cunoscuţi din România.
Din acel moment, am păstrat o legătură cu Gabi, pentru că am văzut ce se întâmplă la un eveniment al organizaţiei Salvaţi Copiii.
Ce mai face această organizaţie? În primul rând, este parte a organizaţiei Save the Children International – cea mai mare organizaţie independentă pentru protecţia drepturilor copilului din lume.
Una dintre ideile care sunt în atenţia organizaţiei este aceea că sărăcia şi lipsa accesului la servicii de protecţie socială cu care se confruntă copiii şi familiile lor îşi pun amprenta în mod negativ asupra participării şcolare a copiilor. Astfel a fost demarat programul „Salvează educaţia”, care include prevenirea abandonului şcolar, reintegrarea şcolară.
Alte programe derulate de Salvaţi Copiii vizează servicii specializate pentru protecţia copilului în familie şi în societate – protecţie împotriva violenţei, combaterea traficului de copii, siguranţa pe internet, protecţia copiilor refugiaţi.
„Din momentul în care am început activitatea la Salvaţi Copiii am ştiut că aceasta va fi lupta mea, pe care o voi purta pe termen lung, împotriva unui sistem care necesită reformare profundă. Investiţia în educaţie, sănătate, în bunăstarea copilului sunt elemente esenţiale pentru a avea o societate de succes. Investiţia în copii este o poliţă de asigurare pentru viitor. Investind în copii ne asigurăm că generaţia următoare va fi sănătoasă, educată, echilibrată, armonioasă, competentă – deci capabilă să genereze progres şi prosperitate.” – spune Gabriela Alexandrescu.
În cei 30 de ani de activitate, Salvaţi Copiii a dezvoltat constant mecanisme de strângere de fonduri, care să aducă publicul larg mai aproape de cauzele sale, mai aproape de a dărui un viitor mai bun copiilor din mediile defavorizate.
În prezent, Salvaţi Copiii România derulează activităţi în Bucureşti şi în 14 judeţe – Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Timiş, Vaslui.
De câţiva ani, ambasador al Fundaţiei Salvaţi Copiii România este Amalia Năstase, pe care o apreciez şi care îmi este foarte dragă. Nu doar pentru că o cunosc, ci şi pentru că văd mereu implicarea ei şi rezultatele acestei implicări.