duminică, octombrie 1

Interviuri

InterviuriMeseria de ziarist mi-a oferit şansa de cunoaşte multe personalităţi marcante ale culturii româneşti, ale sportului românesc. Am avut bucuria de a întâlni aceste personalităţi, de a sta de vorbă cu ele, de a-mi încredinţa gândurile şi amintirile lor pe care le-am transformat în interviuri.

Primele interviuri le-am realizat în perioada în care lucram la ziarul AZI – cu artiştii Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Laura Stoica, Nicola, Sanda Ladoşi, Mihai Constantinescu, Angela Similea, Ioan Gyuri Pascu, Corina Chiriac, Anca Ţurcaşiu, Mădălina Manole, Anastasia Lazariuc, Elena Cârstea, Marina Florea, Ştefan Bănică jr, băieţii de la trupa dance Body&Soul, fetele de la trupa dance Evrika.

Astfel, am intrat în casele unor artişti, care m-au invitat la ei acasă pentru a-mi acorda interviu – Ileana Stana Ionescu (atunci l-am cunoscut şi pe actorul Andrei Ionescu, soţul artistei), Florina Cercel, Corina Chiriac, Mădălina Manole (atunci l-am cunoscut şi pe compozitorul Şerban Georgescu, soţul de la acea vreme al artistei), Anastasia Lazariuc, Elena Cârstea. Păstrez în minte amintiri frumoase, unele chiar amuzante legate de toate aceste vizite.

Actriţa Ileana Stana Ionescu locuia atunci în apropiere de Spitalul Cantacuzino. Mi-a arătat, cu multă răbdare, fotografii din diferite spectacole în care a jucat de-a lungul carierei, dar şi fotografii de familie, cu fiul şi cu nepotul său.

Actriţa Florina Cercel locuia în zona din spatele Spitalului Colţea. A vrut neapărat să-mi facă „turul” casei, pentru a-mi arăta cele mai frumoase obiecte, despre care apoi mi-a vorbit.

În casa Corinei Chiriac, din zona Cotroceni, am văzut pianul la care cânta, unele dintre ţinutele sale de spectacol, dar şi numeroase fotografii de familie, cu părinţii şi bunicii săi.

Mădălina Manole a avut grijă să mă avertizeze că nu trebuie să intru în curte înainte de a o anunţa, pentru că Dodolin (câinele ei de atunci) „e mai mult crocodil decât câine, muşcă orice necunoscut”.

Anastasia Lazariuc locuia în zona Pieţei Victoriei şi, de cum am intrat în casa ei şi m-am aşezat pe o canapea, mi s-au urcat în braţe două pisici, artista fiind o mare iubitoare de animale. Dar pisicile au fost foarte cuminţi, le-am mângâiat, m-am jucat cu ele în timp ce discutam cu Anastasia şi îmi arăta fotografii cu Andrei şi Ileana, cei doi copii ai săi.

Elena Cârstea m-a invitat, pentru a realiza interviul, într-un apartament din zona Calea Moşilor, pe care îl cumpărase de curând şi pe care îl renova, aşa că discuţia noastră a avut loc în prezenţa… zugravilor. Dar asta nu ne-a împiedicat să vorbim, să glumim, să îmi povestească despre cele două fiice ale sale, Sanda şi Adriana.

Alţi artişti au intrat în casa mea cu ocazia acestor interviuri – Laura Stoica şi Mihai Constantinescu. Mihai era vecin cu mine la acea vreme, în sensul că locuia pe strada de lângă blocul în care locuiesc eu. De cum a intrat în casa mea, a fost asaltat de fiul meu, care voia autograf de la Mihai, dar şi de mama, care – nu ştiu prin ce împrejurare – o cunoştea pe sora lui Mihai, Ileana. Am putut sta de vorbă cu el abia după ce băiatul meu a primit autograful iar mama a primit răspunsuri legate de sora lui Mihai.

Laura Stoica a venit la mine acasă pentru că mă rugase ca după ce scriu interviul (discuţia noastră pentru interviu având loc într-o cafenea din zona Pieţei Universităţii) să o las să-l citească înainte de a-l tipări în ziar. Am invitat-o la mine şi a venit, cunoscându-i atunci pe fiul meu (căruia i-a adus muuultă ciocolată) şi pe mama mea (care făcuse, special pentru Laura, îngheţată de căpşuni).

Interviurile cu Sanda Ladoşi, Ioan Gyuri Pascu, Anca Ţurcaşiu au fost realizate în locuri stabilite de ei, iar cele cu Marina Florea, băieţii de la trupa dance Body&Soul, fetele de la trupa dance Evrika – în redacţia ziarului AZI.

Au fost şi interviuri realizate prin discuţii la telefon – cu Nicola, Angela Similea, Ştefan Bănică jr.

Toate aceste interviuri se află în… arhiva mea (un dosar cu pagini de ziar păstrate din perioada în care lucram la cotidianul AZI), dar şi în arhivele ziarului păstrate de bibliotecile mari din ţară. La acea vreme nu era nimic „transcris” în format digital, pentru a fi regăsit printr-o simplă căutare pe internet.

Mai târziu, începând din 2014, am realizat alte interviuri, cu nume mari din domeniul artistic şi cel al sportului – Ileana Stana Ionescu, Mihai Constantinescu, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Marius Ţeicu, Leo Iorga, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Horia Moculescu, Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Nicola, Monica Anghel, Adrian Ordean, Zoia Alecu, Silvia Dumitrescu, Maria Dragomiroiu, Bogdan Marin „Bodo” (Proconsul), Călin Goia (Voltaj), Cornel Ilie (Vunk), Mihai ” Miţă” Georgescu (Bere Gartis), Dan Heciug (Spitalul de Urgenţă), Dan Motanu (vicepeşedinte al Uniunii Cascadorilor Profesionişti din România), Andrei Păunescu, Luminiţa Anghel, Sanda Ladoşi, Oana Sîrbu, Ovidiu Komornyik, Gabi Nicolau „Guriţă”, Marina Florea, Monica Davidescu, Aurelian Temişan, Helmut Duckadam, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Laura Badea, Violeta Beclea, Ionela Tîrlea, Gabriela Szabo, Cristian Gaţu. Acestea  pot fi regăsite pe internet.  

Apreciază si Împărtășește cu prietenii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *